3 Haziran 2007 Pazar

Bilderberg Toplantısı Başlıyor

Bilderberg Toplantıları'nın yapıldığı Ritz Callton Oteli geniş güvenlik çemberine alındı.
Ritz Carlton Oteli'nde gerçekleşecek toplantı öncesi otel çevresinde büyük bir güvenlik çemberi oluşturuldu. Polis, otele çıkan yollara bariyer kurarak yayaların geçişlerine engel oluyor. Bilderberg toplantıları adına yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da 3 Haziran'a kadar sürecek oturumlarda yeni dünya düzeni, Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, ABD, demokrasi ve popülizm, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, bilgi teknolojileri ve iklim değişikliği gibi konular tartışılacak. Katılımcı listesinde Türkiye'den şu isimler yer alıyor: Ali Babacan, Hikmet Çetin, Kemal Derviş, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Erkut Yücaoğlu, Mustafa Koç, Ayşe Soysal, Muhtar Kent, Ümit Boyner, Cem Duna, Emre Gönensay, Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand. Bu arada, Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup, Bilderberg toplantısını protesto etti. Protestocu grubun açıklamasını, Bilderberg karşıtlığıyla bilinen gazeteci Jim Tucker da izledi.

Geleneksel olarak yılda bir kez yapılan, bu yıl İstanbul'da düzenlenmesi kararlaştırılan Bilderberg'in 55. toplantısı, çeşitli ülkelerden hükümet, finans, eğitim ve iletişim alanında üst düzey 135 kişinin katılımıyla başladı. Bilderberg Toplantıları adına yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da 3 Haziran'a kadar sürecek toplantıda, yeni dünya düzeni, Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, ABD, demokrasi ve popülizm, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, bilgi teknolojileri ve iklim değişikliği gibi konular tartışılacak. Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika'dan olmak üzere birçok ülkeden üst düzey 135 kişiyi ağırlayacak toplantının katılımcılarının üçte birini hükümet ve siyasi parti, üçte ikisini finans, sanayi, iş dünyası, eğitim ve iletişim alanından kişiler oluşturuyor. Toplantının en etkili siması ise eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger.

Toplantılarda, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ticaretten istihdama, para politikasından yatırıma, ekolojik değişikliklerden uluslararası güvenliğe kadar birçok konunun ortak sorunlar olduğu ve hem Avrupa hem Kuzey Amerika için birbirini tetikleyen sonuçlar doğuracağı vurgulanıyor. Bilderberg'i önemli bir tartışma forumu yapan en belirgin özellik, katılımcıların genellikle üç gün süren toplantılar boyunca gayri resmî bir şekilde uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi konularda görüş alışverişinde bulunması olarak gösteriliyor. Tek etkinliği yılda bir kez düzenlenen konferans olan Bilderberg Toplantıları'nda, herhangi bir karar önerilmediği gibi, siyasi bir açıklama ya da oylama da yapılmıyor. Bilderberg Toplantıları katılımcıları, deneyim, bilgi ve duruşları ölçüt alınarak seçilirken, tüm katılımcılar toplantılara resmî kimlikleriyle değil, kişisel olarak katılıyor ve basına toplantı sırasında mülakat vermiyor.

Halkın Kurtuluş Partisi'ne (HKP) üye bir grup, bu yıl İstanbul'da yapılan "Bilderberg Toplantısı"nı protesto etti. Bilderberg Toplantıları'nın 32 yıl aradan sonra yeniden Türkiye'de yapıldığına dikkat çeken protestocu grup, toplantıların amacının dünya halklarını sömürmek olduğunu ileri sürdü. Taksim tramvay durağı önünde toplanan protestocu grup "Kahrolsun halkların düşmanı Bilderberg, Emperyalist haydutlar güruhu, Bilderberg ülkemizden def, ol" yazılı dövizler taşıyıp slogan attılar. Grubun eylemine 30 yıldır Bilderberg toplantılarını takip eden ve protestolarıyla bilinen Amerikalı serbest gazeteci Jim Tucker da katılarak destek verdi. Eylem sırasında polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Bu arada Sabancı Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, Güler Sabancı'nın 'toplantılara davet edildiği ancak katılmadığı' belirtildi.

Bilderberg için İstanbul'a GELİŞLER sürüyor

Belçika Veliaht Prensi Philip, Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Bilderberg toplantısına katılmak üzere istanbul'a geldi.

Belçika Veliaht Prensi Philip ve Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, Avusturya Havayolları'na ait tarifeli uçakla saat 17.00'de Viyana'dan İstanbul geldi. İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdari Amiri Mehmet Ali Ulutaş, Prens Philip ile Başbakan Gusenbauer'i Atatürk Havalimanı'nda karşıladı. Bilderberg toplantısı için gelen konuklar, Devlet Konukevi'nde bir süre dinlendikten sonra havalimanından ayrıldı. Ardından İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Bilderberg için özel bir uçakla
İstanbul'a geldi. Mehmet Ali Ulutaş tarafından karşılanan Bildt, havalimanından ayrıldı.

Hiç yorum yok:

kitap özetleri